Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P65e19t58r 69Č22e24j95k98a

2. 2. 2018 20:28

Zajímavé - se začátkem souhlasím (o důležitosti velkého celku)....... ale s vývody, které jste z něj učinil už vůbec ne. Vy totiž píšete o A, ale zapomínáte dodat to B, totiž, kde jsou existenční limity tohoto "velkého společenství" a osobně si myslím, že EU už je na jejich hranici, pokud ne za ní. Jednoduše - ten "superstát" může fungovat do okamžiku, dokud státy a národy "uvnitř" něj nezačnou mít pocit, že je existenčně ohrožuje a snaží se z nich udělat něco "jiného" než oni sami jsou a (teď přijde to zásadní slovo) CHTĚJÍ být! Já jsem tu opakovaně psal, že EU narazila na hranice růstu své existence v okamžiku, kdy došlo k tomu, že muselo být zrušeno jednomyslné rozhodování, protože bez něj by se nic nevyřešilo. Přesně tohle je ta dělící linie - tam, kde se státy jsou schopné jednomyslně dohodnout na kompromisu o něčem, do toho okamžiku to může a bude fungovat bez "chyb", ale jakmile půjdete na sílu, tak vytváříte zárodek frustrace, který rozkližuje tu instituci postupně zevnitř. Státy a společnosti vědí, že musejí být ochotné zaplatit nějakou "daň" za to být uvnitř něčeho takového, to je naprosto přirozené - ale tou daní nesmí být pocit ztráty vlastní existence a rozhodování o sebe samém v elementárních otázkách (jako například za jakých pravidel si sem koho pustíme).

0 0
možnosti
JP

Jste vůbec reálný člověk nebo jen klon doc. Skály?

0 0
možnosti
VD

Souhlasím s panem Macháčkem níže a také s podstatnou částí obsahu jak Vašeho blogu, tak Vašich komentářů.

Kvituji, že konečně je tady po volbách poměrně věcná diskuse, byť nezní unisono a nedává jednoznačné závěry, ale odpadají nebo aspoň se významně snížily nebetyčné emoce, stupidity, vzájemné napadání a urážky.

Tyto věci, témata jsou skutečně k diskusi, je potřebné je tady ventilovat, aby lidé měli o čem přemýšlet (bez nějakého masírování a přesvědčování). R^

:-)

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím s vaším kamarádem. :-)

0 0
možnosti
EK

Pořád se tady straší Putinem, ale Evropská unie nás před případnými imperiálními choutkami Ruska neochrání. Pro nás je důležité členství v NATO a spojenectví s USA. Taky by se mohlo stát, že američany přestane bavit z největší části financovat alianci a řeknou, máte federaci, máte vlastní armádu, tak se braňte sami. Co by udělala euroarmáda, kdyby Rusko obsadilo Pobaltí? Nic, ani na letákovou kampaň by se nezmohli.

2 0
možnosti
DB

přesně proto si musíme udělat SSE s vlastní armádou.........a nemuset se spoléhat na Američany.........

0 5
možnosti
VV

Doporucuju vylepit plakaty s napisem DEKUJEME ODCHAZIME a nasledovani Velke Britanie.

2 2
možnosti
JJ

J26i72ř32í 81J11a12n35d55a

2. 2. 2018 11:43

SSE je pro mě stejně naivní chiméra, jako myšlenka komunismu.

Američané tvoří politický národ, američan se cítí američanem.

Co to je to evropanství? Co to je EU? EU je prostě umělý politický slepenec států, státečků, národů s vlastní historii, jazykem, kulturou. Obrazně řečeno, když je někdo v EU, tak je "náš" a já s ním souzním? A opačně, když není v EU, tak "náš" není?

Myslíte si, že se např. portugalec nějak ztotožňuje s Estonskem, či Litvou jen proto, že jsou členem EU?

V USA to rozhodně nefunguje tak, že se na něčem dohodne guvernér Kalifornie a Texasu a všichni podle toho "jedou", včetně prezidenta.

Když americký prezident jede do Číny, tak lobuje za americké firmy. Žádný evropský politik nejede někam lobovat za zájmy evropské firmy s tím, že je jedno jestli je německá, bulharská či italská.

Němec lobuje za německé, Francouz za francouzské, Ital za italské.

5 0
možnosti
LU

Tak to sú nezmysli.;-D;-D;-D

"Když americký prezident jede do Číny, tak lobuje za americké firmy. Žádný evropský politik nejede někam lobovat za zájmy evropské firmy..."

Když americký prezident jede do Číny, tak lobuje za americké firmy.

Keď predstaviteľ EU jede do Číny, tak lobuje za európske firmy

Keď kalifornský guvernér jede do Číny, tak lobuje za kalifornské firmy...

Keď francúzsky prezident jede do Číny, tak lobuje za francúzske firmy...

1 1
možnosti
MK

Souhlasím s vámi v tom, jak jste popsal chování lidských skupin v závislosti na jejich velikosti. Rovněž souhlasím s tím, že příliš malá skupina má své nevýhody. Z toho však nelze odvodit, že čím větší skupina, tím lépe.

Svoje nevýhody totiž má i skupina příliš velká. Schopnost jedince něco ovlivnit nebo dokonce změnit s velikostí skupiny klesá. Zároveň s tím stoupá stupeň podřízenosti směrem k vedení této skupiny. Odstrašujícím příkladem jsou Rusko a Čína, v těchto státech bych žít nechtěl ani náhodou, zde se jakýkoliv nesouhlas s vedením tvrdě trestá.

Skupina prostě nesmí být ani moc malá, ani moc velká a EU vnímám tak, že horní snesitelnou hranici již překročila.

Bohužel.

1 0
možnosti
DB

malá skupina lidí má malou dělbu práce a každý musí umět téměř všechno...........jakmile je ve skupině dostatek lidí, pak se dělba práce a specializace prohlubuje............a já se nechodím o svém zdravotním stavu radit s uklízečkou ale s doktorem tedy s odborníkem a i politika je odbornost a tu nemá každý.....i když si každý očividně myslí, že tuto odbornost má...ale to je jen veliký sebeklam......

velikost EU je jen nepatrně větší než USA.....Čína a Indie jsou několikanásobně větší než EU.............

takže fakta dosvědčují, že EU svou maximální velikost ještě nepřekročila........

0 1
možnosti
MC

RvA potom se budeme dále spojovat a zvětšovat, až dosáhneme totální rovnosti falešného celosvětového altruismu "filosofa" pana Bartoše.

4 0
možnosti
DB

tak jako se spojovaly jednotlivé státy USA..a nacházíte tam falešný celosvětový altruizmus?????

0 4
možnosti
MS

Na tomto průzkumu je zajímavé, že stejná věková skupina Poláků má k EU vstřícnější vztah, než Češi a přitom polská vláda, která má podporu 80% obyvatel (!), je v současné době s EU hodně rozhádaná.:-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS